• Voor 22 uur besteld, volgende dag in huis
  • Leden betalen geen verzendkosten
  • Makkelijk en veilig betalen

Van Dis in Afrika

Adriaan van Dis laat een andere kant van zuidelijk Afrika zien. Dubbel-dvd met alle afleveringen van de serie waarin Van Dis Zuid-Afrika, Namibie en Mozambique bezoekt. Landen die hij eerder bezocht, in tijden van oorlog en apartheid.

Beschikbaarheid: In voorraad

€ 12,95

Beschrijving

De serie verschaft een blik op de worsteling van dit deel van Afrika om een democratische staat te worden. Van Dis gaat bovendien op zoek naar parallellen èn contrasten met de huidige West-Europese samenlevingen. Wat vertellen de problemen en oplossingen in zuidelijk Afrika ons over de multi-culturaliteit in Europa? Sinds de jaren zeventig is Adriaan van Dis op een persoonlijke manier betrokken bij zuidelijk Afrika. Hij beheerst de Afrikaanse taal, verstaat zich met de schrijvers en dichters, volgt de politieke en sociale ontwikkelingen op de voet en publiceert boeken over deze regio. Koloniaal verleden, burgeroorlogen en met name apartheid beïnvloeden tot op de dag van vandaag het leven van de mensen in deze multiculturele samenlevingen.

In de serie Van Dis in Afrika is Van Dis als belevende reiziger te zien. Ook spreekt hij mensen uit alle rangen en standen, van alle kleuren en gezindten; mijnwerkers, politici, taxichauffeurs, musici, schrijvers, aids-patiënten, priesters, journalisten, werkeloze jongeren, activisten, studenten en voormalige vrijheidstrijders. In de persoonlijke ontmoetingen schetsen zij vaak vanuit hun situatie een verrassende kijk op hun eigen samenleving en praten zij openhartig over hun kansen en teleurstellingen. Het geeft een beeld van de wijze waarop verschillende groepen in Afrika samen leven of juist de confrontatie met elkaar zochten of zoeken.

Adriaan van Dis laat niet alleen een andere kant van de samenlevingen in zuidelijk Afrika zien, maar ook van zichzelf. Bovendien gaat hij nadrukkelijk op zoek naar parallellen én contrasten met de huidige West-Europese samenlevingen, waarin de onderlinge omgang tussen verschillende etnische, religieuze en sociale groepen steeds moeizamer en problematischer lijkt te verlopen.

Wat laat zuidelijk Afrika ons zien en wat vertellen de problemen en oplossingen in deze regio ons over ‘onze’ eigen multi-culturaliteit in Europa? Zijn er parallellen tussen de dynamiek van de samenleving daar en de onze hier als het gaat om werk, inkomen, criminaliteit, gezondheidszorg, onderwijs en religie? Kortom: kunnen we zuidelijk Afrika beschouwen als een laboratorium, waarin we vooruit kunnen kijken naar onze ‘eigen’ toekomst, met alle positieve en negatieve ontwikkelingen?


Als bonus bevat de dubbel-dvd een terugblik van Van Dis op de serie.


Andere interessante producten