Cart0Item(s)

Uw winkelwagen is leeg

Nadat hij in de jaren zeventig bij de VARA begonnen was, stelde journalist, programmamaker en schrijver Wim Kayzer (Den Haag, 17 oktober 1946) vanaf de jaren tachtig voor de VPRO bijzondere, vaak avondvullende televisieprogramma's samen:

Het Onderhoud (1984)
Lange, diepgravende gesprekken met 'belangwekkende medemensen' in een ondervragingssetting, namelijk in het duister onder een lamp aan een klein tafeltje.

De waarheid en andere ongemakken (1985/1986)
Wim Kayzer sprak met diverse gasten over uitéénlopende zaken. Vaak stond één gast of onderwerp centraal.

Beter dan God (1987/1988)
Een serie waarin artsen, genetici en gehandicapten spraken over de toekomst van het genetisch onderzoek.

Nauwgezet en Wanhopig (1989)
Een televisievertelling in vier delen. Kayzer bracht aan de hand van de levensloop van vier schrijvers en denkers de menselijke geschiedenis van de twintigste eeuw in beeld. Dit waren Gabriel García Márquez,  György Konrád, Jorge Semprún en George Steiner.

Aan de voet van de heuvel (1990)
Een driedelige televisievertelling waarin Kayzer in het Hilton-hotel in Boedapest gesprekken voerde met uiteenlopende Hongaarse mensen naar aanleiding van de val van het communisme in Hongarije in 1989.

Over Dresden en Schopenhauer (1991) 
In dit tweeluik wandelde Wim Kayzer door de stad met citaten van Schopenhauer onder handbereik.

Een Schitterend Ongeluk (1993) 
Een televisieserie waarin zes wetenschappers hun visie gaven op hun werk en de wereld, met als centraal thema of hoofdvraag: Tot waar bent u gekomen in uw begrip over ons denken en doen? Waartoe heeft de wetenschap ons eigenlijk gebracht aan het eind van de 20ste eeuw: kennis of ook begrip? Tot welk begrip heeft de duizelingwekkende wetenschappelijke analyse geleid aan het eind van onze even boeiende als sinistere 20ste eeuw? Kayzer ontmoette: Daniel C. Dennett, Freeman Dyson, Stephen Jay Gould, Oliver Sacks, Rupert Sheldrake en Stephen Toulmin.

Vertrouwd en o zo vreemd  (1995) 
Vier lange televisie-avonden over het menselijk geheugen. Kayzer ontmoette in Huis Verwolde, gelegen in het Gelderse Laren, onder meer Alan Baddeley, Merlin Donald, Elizabeth Loftus, Gary Lynch, Willem Albert Wagenaar, Hans Bloemendal, Frans de Waal, Joseph Brodsky, Willem Leonard Brugsma, Gerhard Durlacher, Ben Okri, Mario Vargas Llosa en Armando.

Van de Schoonheid en de Troost (2000)
'Vertel me wat dit leven de moeite waard maakt'. Deze vraag was de grondslag voor Kayzers televisieserie waarin 26 schrijvers, wetenschappers, filosofen, beeldend kunstenaars en musici vragen kregen voorgelegd over schoonheid en troost en tevens reflecteerden op het huwelijk tussen schoonheid en troost. Het thema werd niet alleen filosofisch, literair of wetenschappelijk bekeken, maar ook gekoppeld aan de meest persoonlijke ervaringen. Kayzer ontmoette: Freeman Dyson, Leon Lederman, Steven Weinberg, Edward Witten, Stephen Jay Gould, Elizabeth Loftus, Gary Lynch, Jane Goodall, George Steiner, Martha Nussbaum, Richard Rorty, Roger Scruton, John M. Coetzee, György Konrád, Rutger Kopland, Germaine Greer, Simon Schama, Wole Soyinka, Tatjana Tolstaja, Dubravka Ugrešić, Vladimir Ashkenazy, Catherine Bott, Richard Dufallo, Yehudi Menuhin, Rudi Fuchs en Karel Appel.

Voetnoten uit het voorlopig testament van de danser, de dichter en de tekenaar (2002)
In deze documentaire praatte Kayzer met choreograaf en schrijver Rudi van Dantzig, dichter Willem Wilmink en tekenaar Marten Toonder over de manier waarop zij vroeger in het leven stonden en op welke manier in 2002.

 

Een groot aantal van deze programma's is op dvd verschenen bij de VPRO. En sinds 2013 zijn de losse afleveringen van Van de schoonheid en de troost ook als download verkrijgbaar.

Van een aantal van deze series verschenen ook boeken. Daarnaast publiceerde Wim Kayzer Geen dag, geen nacht, maar ook geen schemering (1986), Onfatsoenlijke herinneringen (1988) en De waarnemer (2004). In 2012/2013 werkt Wim Kayzer aan een nieuw boek.

Product was successfully added to your shopping cart.