Cart0Item(s)

Uw winkelwagen is leeg

In 1984 zond de VPRO voor het eerst een kinderprogrammering uit, die na diverse naamswijzigingen uiteindelijk bekend zou worden als Villa Achterwerk. De VPRO besloot kinderprogramma's uit te gaan zenden omdat er in de ogen van de vrijzinnige omroep op het gebied van kinderprogrammering te weinig werd gedaan bij de publieke omroep.

Begintijd
Burny Bos, die voor de AVRO al kinderprogramma’s had gemaakt, en Trudy van Keulen gaven de plannen voor de VPRO vorm. Op zondag 7 oktober 1984 begon het kinderblok Het Huishouden van Jan Steen, gepresenteerd door Arje Plat en Burny Bos. Het programma was in de begintijd nog geen geheel, omdat het nog onderbroken werd door uitzendingen van het Journaal en Socutera. Een jaar later verhuisde het programma van de zondag- naar de woensdagmiddag en ging onder de nieuwe naam Bij Nieuwegein Rechtsaf verder. In deze tijd maakten Theo & Thea hun debuut.

Vaste zondagmorgen
In 1987 kreeg het programma een vaste plek op de zondagmorgen, wat sindsdien niet meer is veranderd. De programmering kreeg geleidelijk eenheid, door een betere vorm van presentatie. De eerste vier seizoenen namen de Drie Dikke Dames de presentatie voor hun rekening. Niet alleen praatten Mies, Tinie en Wil de programma’s aanelkaar, maar ze zongen ook liedjes. De Dikke Dames werden opgevolgd door de bazige TruD en haar man P. Zij presenteerden het programma vanuit een gehuurde villa. Bij de ingang van hun villa spijkerden zij twee plastic billen en sinds 4 oktober 1992 heet het programma Villa Achterwerk.

Klassiekers
Villa Achterwerk
is vanaf het begin spraakmakend geweest en heeft klassiekers voortgebracht als Theo & Thea, Mevrouw Ten Kate, Rembo & Rembo, De Daltons, Zaai en Purno de Purno. Populairste Villa Achterwerk-programma aller tijden is Buurman en Buurman, de animatieserie over de klussende buurmannen. Vele twintigers en dertigers zullen ook herinneringen koesteren aan Achterwerk in de Kast. Deze poppenkast was het toneel voor kinderen om te praten over hun huisdier, hobby, ouders of vrienden. De formule was briljant in zijn eenvoud.


In 1996 werd de presentatie overgenomen door Roos en haar mannen. Zij zouden tot juni 2006 aan het programma verbonden blijven. In de periode 2006-2008 waren er diverse presentatoren en werd ook de naam enkele keren veranderd. In het najaar van 2008 ging het roer weer om en keerde de oude naam Villa Achterwerk terug met een oude bekende als presentator: Maxim Hartman, die vroeger één van de twee Rembo’s speelde.

Sinds september 2010 kondigen Kai, Moen en Miki de programma's aan. Bovendien beleven zijzelf diverse avonturen onder de naam Van hier tot Tokio.


Meer Villa Achterwerk? Kijk op http://weblogs.vpro.nl/villa-achterwerk/

Product was successfully added to your shopping cart.