Vanaf de middelbare school, het Dalton Lyceum in Den Haag, maakten Kees van Kooten (Den Haag, 10 augustus 1941) en Wim de Bie (Den Haag, 17 mei 1939)  cabaret.

VARA-tijd
Voor de VARA begon het duo in 1963 op de radio met de Klisjeemannetjes (in het programma Uitlaat waarvan De Bie redacteur was). In plat Haags voerden ze gesprekken aan het biljart van Café De Sport in Den Haag waarbij vooral werd gepraat in clichés. Hierna kwam Hadimassa, een satirisch tv-programma bestaande uit sketches en liedjes met commentaar op nieuwe ontwikkelingen in de samenleving.

Typetjes
In 1972 volgde de overstap naar de VPRO met Het gat van Nederland en in 1974 startte het Simplisties Verbond - alles moest simpeler - met de mattenklopper als symbool om symbolisch klappen te kunnen uitdelen. Hierin verschenen voor het eerst legendarische typetjes als Jacobse & Van Es, Cor van der Laak en meneer Foppe. Ook werkte het tweetal in 1976 aan het VPRO-radioprogramma Embargo mee.

Vaste zondagavond
Hierna volgden onder meer de tv-programma's Op hun pik getraptJuinen (waarin B&W van Juinen en Ter Weksel ons een inkijkje geven in de problematiek van kleine gemeenten), Keek op de week (met een satirische kijk op de nieuwsfeiten van de afgelopen week), Krasse Knarren (waarin de leefwereld van de actieve vijftigplusser wordt behandeld), In bed met Van Kooten en De Bie en Deksel van de Desk. Het programma Van Kooten en De Bie is de laatste serie, met op 29 maart 1998 de allerlaatste uitzending van het duo. Jaren later, in 2012, verschenen ze in een drieluik op tv in een openhartig en uniek interview met Coen Verbraak, getiteld Van Kooten & De Bie sloegen weer toe!.

Taalverrijking
Kees van Kooten en Wim de Bie zijn verantwoordelijk voor het verrijken van onze taal met woorden, uitdrukkingen en soortnamen als oudere jongeren, doemdenken, vrije jongens, regelneef, krasse knarren, positivo, vieze man, en wel hierom. Honderden typetjes zijn er door de jaren neergezet door Van Kooten en de Bie: De Klisjeemannetjes, Jacobse en Van Es, Gé en Arie Temmes, Cor van der Laak, Koos Koets, De vieze man, Prof. dr. ir. P. Akkermans, Carla en Frank van Putten, Diana Charité, Jet en Koosje Veenedaal, Berendien uut Wisp, en vele anderen. Het duo werd meerdere malen bekroond met de Zilveren Nipkow-schijf, en ontving ook diverse Edisons en gouden platen voor hun albums.

Uitgaven
Verder brachten Van Kooten en De Bie diverse elpees (zogenaamde "simpelpees") en singles uit die jaren later ook op cd verschenen, evenals enkele videobanden. Ook verschenen er meerdere boeken over of van Kees van Kooten en Wim de Bie, alsmede de befaamde scheurkalenders van het Simplisties Verbond. Bij de VPRO is veel van hun tv-werk op dvd verschenen, en sinds 2012 ook als download (zogeheten pakketjes Koot & Bie) verkrijgbaar.

Voor een vrij compleet overzicht van het werk en de releases van Van Kooten & De Bie zie de fan-site Simpelsite: http://kootenbie.nl

Van Kooten & De Bie

We kunnen geen producten vinden die overeenkomen met de selectie.