Cart0Item(s)

Uw winkelwagen is leeg

Arjan Ederveen (Hilversum, 9 september 1956) studeerde aan de Kleinkunstacademie in Amsterdam waar hij Kees Prins ontmoette.

De duo's
Ederveen en Prins werkten drie jaar bij Het Werktheater. Ze ontmoetten er regisseur Robert Wiering met wie ze voor de VPRO een driedelige tv-serie maakten onder de titel De Duo's doen alsof.

Theo en Thea
In 1984 gingen zij ieder hun eigen weg: Kees Prins met Jiskefet en Arjan Ederveen startte met Tosca Niterink de serie Theo & Thea (regie Pieter Kramer) - met de kenmerkende tandjes, dikke brillen en vreemde stemmen. Deze serie bestond uit 34 afleveringen met telkens een ander thema, ook thema's die niet direct voor kinderen geschikt werden geacht. In 1988 volgden 16 delen Theo & Thea in de Gloria. In 1989 maakten Ederveen en Niterink samen de speelfilm Theo & Thea en de ontmaskering van het tenenkaasimperium en op 31 december 1989 waren ze voor het laatst op televisie met Theo & Thea's oudejaarsavondshow.

Kreatief met kurk
In 1993 maakten Arjan Ederveen (als Peter van de Pood) en Tosca Niterink (als presentatrice Ellen) opnieuw satire, nu in de serie Kreatief met kurk, wederom onder regie van Pieter Kramer en gepresenteerd als ware het een Teleac-cursus. Kreatief met kurk was een parodie op het programma Kreatief met karton, een cursus van de Tros, en kende twee seizoenen met in totaal 26 lessen. "En wat is het basismateriaal van vandaag?" ,"Het basismateriaal van vandaag is kurk.","Waar moet je op letten?" ,"Altijd van je af snijden!"  waren enkele van de populaire one-liners uit de reeks. De laatste uitzending ging vergezeld van een overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam, van de kurkvoorwerpen die tijdens de uitzendingen waren gemaakt.. 

30 minuten
Met deze serie, een satire op documentaires en het latere zogeheten reality-tv, zette Arjan Ederveen in de jaren negentig veel televisiekijkers op het verkeerde been. 
De titel verwijst naar de lengte van het programma. De serie werd zó realistisch in beeld gebracht dat menig kijker dacht met een echte documentaire te maken te hebben. Er zijn twee series van elk zeven afleveringen, uitgezonden door de VPRO in seizoenen 1995-1996 en 1996-1997. De eerste serie 30 Minuten won een Zilveren Nipkowschijf. De aflevering Geboren in een verkeerd lichaam werd bekroond met een Gouden Kalf. In 2001 werd nog een vervolg gemaakt, onder de titel 25 Minuten (wederom verwijzend naar de tijdsduur van het programma).

Borreltijd
Opnieuw in de rol van Peter van der Pood en presentatrice Ellen als ‘de ultieme presentatietrutten van de Nederlandse tv: sloom, lullig en ijdel’ (NRC) maakte Arjan Ederveen met Tosca Niterink in 1995 een parodie op het RTL 4-programma Koffietijd.

Wroeten
In 2005 was Arjan Ederveen zes weken lang elke werkdag te zien in een dertigdelige serie waarin hij bevlogen verslag uitbracht van wat er gebeurde in de tuin bij zijn boerderij: over gewone en ongewone groenten, bloemen en planten en elke week werd er een logeerdier gebracht door een boer die wel eens met vakantie wilde.

 

Arjan Ederveen is ook te zien geweest in een groot aantal films en musicals: Filmpje, Ja zuster, nee zuster, Pietje Bell, Pluk van de Petteflet, De Troubabroers, ’t Schaep met de 5 pooten en nog veel meer.

Voor meer Arjan Ederveen zie zijn website: http://www.arjanederveen.nl/

Product was successfully added to your shopping cart.