• Voor 22 uur besteld, volgende dag in huis
  • Leden betalen geen verzendkosten
  • Makkelijk en veilig betalen

Schoonheid afl.4: George Steiner

Van de schoonheid en de troost


Aflevering 4: De code van Pasternak


George Steiner


(Schrijver en Filosoof, geboren in 1929, Frankrijk)


Op die ene gruwelijke vraag, die alles van doen heeft met schoonheid en troost, heb ik nog niet de schim van een antwoord kunnen vinden. We zijn wel uit op schoonheid en troost, maar echt gefascineerd zijn we door het duistere.

Beschikbaarheid: In voorraad

€ 4,00 € 2,50
€ 4,00 € 2,50

Beschrijving

Hoe moet je George Steiner eigenlijk omschrijven? Literatuurwetenschapper, cultuurfilosoof, criticus, schrijver? De definitie die het dichtst bij komt is die van de homo universalis. Zelf zegt hij: "Ik ben slechts een lezer met anderen". Op zijn zesde las hij al, samen met zijn vader, Homerus in het Grieks. Daarmee is meteen de invloed geschetst die zijn vader op George Steiner uitoefende. Over het drilwerk van zijn verwekker spreekt Steiner met grote erkentelijkheid. Zowel zijn vader als zijn encyclopedische kennis zijn essentiële elementen in het leven van Steiner. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog als lid van een joods gezin vanuit Parijs naar Londen gevlucht, is hij van mening dat je zoveel mogelijk in je hoofd moet prenten voor het geval van een onvoorziene vlucht. "Wat er in je hoofd zit, kan je ook letterlijk helpen te overleven. Niet alleen gedichten of teksten, maar ook beelden van een landschap, geuren, en vooral muziek." Met betrekking tot schoonheid en troost poneert Steiner dat mensen niet door deze begrippen gefascineerd zijn, maar veeleer door de duistere kanten van het bestaan: oorlog, geweld, verkrachting.


Steiner studeerde in Parijs, Chicago, Harvard en Oxford en doceerde op Princeton en Cambridge. Van 1974-1994 gaf hij Vergelijkende literatuurwetenschappen op de Universiteit van Genua. Van 1994-1995 gaf hij tevens Vergelijkende literatuurwetenschappen in Oxford. Nog steeds is Steiner een veel gevraagd gastdocent over de hele wereld en een zeer productief schrijver. Recente voorbeelden van zijn werk zijn: Proofs and three Parables (1992), The Deeps of the Sea and Other Fiction (1996), Errata: An Examined Life (1997).

Extra informatie

Downloads Wim Kayzer
Serietitel Van de schoonheid en de troost
Geïnterviewden George Steiner
Formaat mp4
Lengte 1 uur 19 minuten
file size Hi Res 617 MB

Extra informatie

Downloads Wim Kayzer
Serietitel Van de schoonheid en de troost
Geïnterviewden George Steiner
Formaat mp4
Lengte 1 uur 19 minuten
file size Hi Res 617 MB

Andere interessante producten