• Voor 22 uur besteld, volgende dag in huis
  • Leden betalen geen verzendkosten
  • Makkelijk en veilig betalen

Schoonheid afl.10: Elizabeth Loftus

Van de schoonheid en de troost


Aflevering 10: Lieve moeder


Elizabeth Loftus


(Psychologe, geboren in 1944, USA)


Je zoekt naar iets dat er niet is? Je wilt het hebben over mijn moeder, maar ik zie daar geen schoonheid of troost. Misschien zijn ze er wel, maar ik zie alleen verdriet. Ik heb er geen bezwaar tegen dat je verder vraagt, maar het leidt tot niets anders dan verdriet.

Beschikbaarheid: In voorraad

€ 4,00 € 2,50
€ 4,00 € 2,50

Beschrijving

Psychologe Elizabeth Loftus, de geheugendeskundige die als geen ander bewees en beschreef hoe beïnvloedbaar ons geheugen is, studeerde psychologie aan de Universiteit van California en Stanford, was lange tijd als hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Washington (Seattle) en werkt inmiddels als hoogleraar aan de universiteit van California in Los Angeles.


Loftus heeft talloze wetenschappelijke publikaties en negentien boeken op haar naam staan, waaronder Memory: Surprising New Insighths Into How We Remember and Why We Forget (1980) en The Myth of Repressed Memory (1994). Vooral haar ontkrachting van de Freudiaanse idee van de “repressed memory” en daaruit voortvloeiend haar optredens in diverse incest- en moordzaken (meer dan 200) hebben veel stof doen opwaaien. Haar pleidooien over de onbetrouwbaarheid van oggetuigenverklaringen, heeft veroordeelden gered uit de dodencel, maar ook bizarre reacties opgeleverd als: “Beschouw je werk van hetzelfde niveau als van hen die het bestaan van de concentratiekampen ontkennen.” Haar optreden in talloze talkshows, waaronder Oprah Winfrey, maakten haar tot een Amerikaanse beroemdheid.


Loftus heeft zo haar eigen ervaring met verdrongen herinneringen. De traumatiserende ervaring in haar leven is de dood van haar moeder, toen Loftus veertien jaar jong was. Een ongeluk of zelfmoord? Het onderwerp is voor Loftus nog steeds schrijnend, zoals blijkt in het gesprek met Wim Kayzer. Hoewel het onderwerp van deze aflevering ver af lijkt te staan van het uitgangspunt van de serie, komt het daar, aan het eind en op een onverwachte manier, toch weer uit.        

Extra informatie

Downloads Wim Kayzer
Serietitel Van de schoonheid en de troost
Geïnterviewden Elizabeth Loftus
Formaat mp4
Lengte 1 uur 13 minuten
file size Hi Res 563 MB

Extra informatie

Downloads Wim Kayzer
Serietitel Van de schoonheid en de troost
Geïnterviewden Elizabeth Loftus
Formaat mp4
Lengte 1 uur 13 minuten
file size Hi Res 563 MB

Andere interessante producten