• Voor 22 uur besteld, volgende dag in huis
  • Leden betalen geen verzendkosten
  • Makkelijk en veilig betalen

Schoonheid afl.1: Wole Soyinka

Van de schoonheid en de troost


Aflevering 1: Vaders rozen


Wole Soyinka


(Schrijver, geboren in 1934, Nigeria)


Nee, het is geen bizarre vraag. Zo herinner ik me het koor van de terdoodveroordeelden... op hanging day... Hun gezang? Zo vreemd... Zo indrukwekkend... Het was een buitengewoon mooi moment...

Beschikbaarheid: In voorraad

€ 4,00 € 2,50
€ 4,00 € 2,50

Beschrijving

Nobelprijswinnaar (1986) Wole Soyinka, toneelschrijver, dichter, romanschrijver, is een van de belangrijkste hedendaagse Afrikaanse auteurs. Aanvankelijk richtte hij zich op het theater. Hij studeerde toneel in Ibadan en Leeds. Na zijn studie werkte hij bij het Royal Court Theatre als toneelschrijver waar zijn eerste stuk The Invention (1955) werd opgevoerd. In 1959 keerde hij terug naar Ibadan waar hij de toneelstukken The Swamp Dwellers en The Lion and the Jewel schreef. Hij stichtte tevens twee theatergezelschappen, waarmee hij een nieuwe vorm van Nigeriaans drama opbouwde. Exemplarisch daarvoor is het stuk A Dance of the Forests: een combinatie van Europees modernisme en de tradities van zijn eigen Yoruba stam.


In Soyinka's visie kan Afrika zijn koloniale verleden afschudden door de technische voordelen van de moderne tijd te enten in de eigen tradities. Zijn eerste roman The Interpreters (1965) wordt gezien als wegbereider van de moderne Afrikaanse roman. Soyinka daagde de Nigeriaanse autoriteiten uit, niet alleen met zijn literaire werk, maar ook in de politieke arena. Zijn activiteiten leidden tot een tweejarige gevangenstraf (van 1967 tot 1969). In The man died (1972) doet Soyinka verslag van deze periode. Niet lang na zijn vrijlating vluchtte hij naar Amerika.


Van 1976 tot 1985 was hij hoogleraar vergelijkende literatuurwetenschappen op de Ife University en 1988 tot 1992 werkte hij als hoogleraar van zowel Afrikaanse als ook Theater Studies op Cornell University. Zijn blijvend kritische houding ten opzichte van het Nigeriaanse regime deed hem in 1993 op de dodenlijst belanden. Tijdens het interview met Wim Kayzer was hij nog steeds "in hiding". Ondanks zijn gruwelijke ervaringen is Soyinka's werk doordrenkt met grote tederheid. Ook Kayzers film met Soyinka lijkt daarvan de weerslag.

Extra informatie

Downloads Wim Kayzer
Serietitel Van de schoonheid en de troost
Geïnterviewden Wole Soyinka
Formaat mp4
Lengte 1 uur 19 minuten
file size Hi Res 598 MB

Extra informatie

Downloads Wim Kayzer
Serietitel Van de schoonheid en de troost
Geïnterviewden Wole Soyinka
Formaat mp4
Lengte 1 uur 19 minuten
file size Hi Res 598 MB

Andere interessante producten