• Voor 22 uur besteld, volgende dag in huis
  • Leden betalen geen verzendkosten
  • Makkelijk en veilig betalen

Premiersportretten - Andere Tijden specials

Premiersportretten: 'Het Geheim Van Lubbers' en 'De Strijd Van Kok'. De documentaires nemen de kabinetsperiodes van Ruud Lubbers en Wim Kok onder de loep, twee premiers die in de periode van 1982 tot en met 2002 vijf verschillende Nederlandse kabinetten hebben geleid.


De Premiersportretten zijn speciale uitzendingen van Andere Tijden, het geschiedenisprogramma van NTR en VPRO.

Beschikbaarheid: In voorraad

€ 12,95

Beschrijving

Met het maken van de twee premiersportretten ‘Het geheim van Lubbers’ en ‘De strijd van Kok’ hebben programmamakers Thomas Blom en Misha Wessel een start gemaakt voor een monument van de Haagse politiek. Ze geven hiermee een aanzet voor wat een Nederlandse traditie kan worden die in landen als Engeland en de VS reeds diepgeworteld is: uitgebreide, diepgravende documentaires over prominente politieke figuren, unieke documentaires met prachtig archiefbeeld. Beide documentaires zijn nu uitgebracht op één dvd.


Ruud Lubbers was de langstzittende minister-president van Nederland. Twaalf jaar lang stond hij in het centrum van de Nederlandse politiek. Ongrijpbaar en invloedrijk. Lubbers keek graag mee over de schouder van zijn bewindslieden en beschikte vaak over meer informatie dan zijn vakministers zelf. Maar hoe kwam hij aan die informatie? En hoe ver ging hij om de macht in handen te houden?


In het eerste premiersportret Het geheim van Lubbers spreken ingewijden als Wim Kok, Elco Brinkman en voormalig Amerikaans ambassadeur Paul Bremer openlijk over het premierschap van Ruud Lubbers. Uitgezonden in december 2013.


Als geen andere premier kreeg Wim Kok te maken met explosieve dossiers. Of het nu ging om de moeizame totstandkoming van het eerste Paarse kabinet, de verloving van Maxima en Willem-Alexander, de moord op Fortuyn, of de val van Srebrenica: heikele kwesties die gepaard gingen met veel emotie en het uiterste van de minister-president vergden.


In De strijd van Kok spreekt Wim Kok openhartig over zijn premierschap. Ook andere direct betrokkenen als Tony Blair, Gerrit Zalm en Ad Melkert geven openheid van zaken. Uitgezonden in september 2015.


“Een document dat van blijvende waarde is voor de staatsgeschiedenis” – J.P. Geelen/de Volkskrant


“Een indrukwekkende terugblik” – Willem Pekelder/Trouw


“Niet te missen televisie – Hans Beerekamp/NRC


 


Deze dvd wordt uitgebracht onder het nieuwe gezamenlijke dvd-label Verder Kijken van BNN, NTR, VARA, NOS en VPRO. Verder Kijken brengt kwaliteitsprogramma’s die tot de topcollectie van de Publiek Omroep behoren.

Andere interessante producten