de Volmaakte Mens

Geslachtscellen uit huidcellen, met één pil een nare herinnering wissen of menselijke organen opkweken in varkens. Geen sciencefiction, maar realiteit. De zesdelige serie De Volmaakte Mens is een zoektocht naar de toekomst van onze soort. Bas Heijne gaat in gesprek met topwetenschappers en grote denkers om antwoord te vinden op de vraag: wat is de mens?

 

€ 9,95
Beschikbaarheid: Op voorraad

Inclusief uniek boekje met de NRC columns van Bas Heijne. 

Wereldwijd buigen wetenschappers zich over nieuwe technieken die onze ongemakken wegnemen, gebreken repareren en ons gezonder, slimmer, handiger en ouder maken. Maar wat gebeurt er met ons mens-zijn als ingrijpende mensverbeteringstechnieken net zo vanzelfsprekend worden als een kunstgebit of steunkous? Wat is de invloed ervan op onze samenleving?

In zes afleveringen trekt Bas Heijne langs laboratoria over de hele wereld, waar wetenschappers hem hun nieuwe vindingen tonen waarmee zij de wereld gaan veranderen. Met filosofen en andere denkers buigt Heijne zich over de morele processen en dilemma’s die deze ontwikkelingen met zich meebrengen. Wat zijn de maatschappelijke gevolgen als perfectie de norm wordt en imperfectie een keuze? Wie is verantwoordelijk voor de gevolgen van technologische ontwikkelingen? En waar blijft de mens in dit verhaal? Want dat is volgens Heijne de meest brandende en actuele vraag: wat is de mens? De eeuwenoude vraag die we onszelf, volgens de Duitse filosoof Immanuel Kant moesten stellen.

aflevering 1: designerbaby

aflevering 2: de dood uitgedaagd

aflevering 3: sleutelen aan de ziel

aflevering 4: de bionische mens

aflevering 5: mens versus machine

aflevering 6: wat is de mens?

Op 18 juni 2015 gaat op het Mediapark Jaarcongres de eerste Virtual Reality-productie van de VPRO in premiere. Bij de serie de Volmaakte Mens heeft VPRO's Medialab een VR-film gemaakt die met behulp van de speciale VPRO Cardboard (die hier verkrijgbaar is) en een smartphone te ervaren is. Zie http://www.vpro.nl/vr