• Voor 22 uur besteld, volgende dag in huis
  • Leden betalen geen verzendkosten
  • Makkelijk en veilig betalen

De Gouden Eeuw (dvd)

In de VPRO/NTR-serie De Gouden Eeuw duikt historicus en Andere Tijden-presentator Hans Goedkoop dieper in de glorietijd uit de geschiedenis van Nederland: De Gouden Eeuw. Hij gaat op zoek naar het historische en actuele verhaal van de welvarendste eeuw uit onze geschiedenis. De complete serie op drie dvd's.

Beschikbaarheid: In voorraad

€ 14,95

Beschrijving

In de dertien afleveringen van veertig minuten wordt steeds een link gelegd tussen het heden en de meest welvarende periode uit de Nederlandse geschiedenis (1602-1702). Naast grote economische en culturele voorspoed, kende de Nederlandse samenleving in de 17e eeuw ook een sterke dynamiek ten koste van het oude vertrouwde.


Thema's die voorbij komen, zijn onder meer globalisering, verstedelijking, immigratie, financiele crises, de beurs en mediahypes. Uiteraard ontbreken figuren als Vondel, Michiel de Ruyter en Johan van Oldebarnevelt niet. In de serie wordt gesproken met onder andere minister-president Mark Rutte, landschapsarchitect Adriaan Geuze, schrijver Tom Lanoye, historicus Geert Mak en schrijfster Margriet de Moor.


Hans Goedkoop over hoe het idee voor de serie De Gouden Eeuw geboren werd: „In Nederland vinden we het al snel chauvinistisch om te veel bij de Gouden Eeuw stil te staan. Als we er al aandacht aan besteden, zijn we geneigd vooral de slechte kanten te benadrukken. Maar buitenlandse historici roemen die periode als het begin van de wereldhandel.
De VOC introduceerde in 1606 bijvoorbeeld de aandelenhandel. Deze nieuwe manier om een bedrijf te organiseren, zie je terug in het bedrijfsleven van vandaag de dag.
Amsterdam was destijds het New York van de wereld. Het was een zinderende tijd in een zinderend land. Ik dacht: zou het niet mooi zijn om eens met de blik van buitenlandse historici naar onze eigen geschiedenis te kijken?”