• Voor 22 uur besteld, volgende dag in huis
  • Leden betalen geen verzendkosten
  • Makkelijk en veilig betalen

Cannonball Adderley: One For Daddy-O

Op de cd Cannonball Adderley: One For Daddy-O twee bijzondere optredens van altsaxofonist Julian ‘Cannonball’ Adderley in kwintetbezetting waaronder 4 opnames gemaakt door de VPRO uit juni 1966.

Beschikbaarheid: In voorraad

€ 18,00

Beschrijving

De eerste concertregistratie is van 19 november 1960 in het Amsterdamse Concertgebouw. De band bestond toen verder uit Nat Adderley (kornet), Victor Feldman (piano), Sam Jones (bas) en Louis Hayes (drums). Cannonball Adderley had zojuist zijn eerste grote hit gescoord met This Here, en vanzelfsprekend werd dat nummer ook in het Concertgebouw uitgevoerd. Tijdens dit ‘Jazz At The Philharmonic’-concert speelden in totaal drie verschillende groepen, waardoor de set van het Adderley-kwintet beperkt bleef tot vier stukken. Deze werden door concertorganisator Lou van Rees opgenomen. Zijn collectie kwam bij het NJA terecht. Het artwork van de cd bevat foto’s die de vooraanstaande fotograaf Nico van der Stam die avond maakte.


Zes jaar later, in juni 1966, kwam Cannonball Adderley opnieuw naar Nederland, nu voor een televisieoptreden met pianist Pim en bassist Ruud Jacobs, gitarist Wim Overgaauw en drummer Cees See. De vier stukken van in totaal 28 minuten die zij voor de VPRO-tv opnamen in het Amsterdamse theater Bellevue (waaronder Nat Adderley’s hit-compositie Work Song) vormen een passende aanvulling op de veertig minuten muziek uit het Concertgebouw. De beelden van dit tv-optreden zijn al jaren spoorloos en werden waarschijnlijk gewist. In de collectie van het NJA bevindt zich gelukkig een geluidsband en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid had een mooie reeks foto’s van dit specifieke optreden waardoor het alsnog mogelijk is om er kennis van te nemen. Al deze opnamen zijn nooit eerder uitgebracht en werden met toewijding gerestaureerd en gemastered door technicus Marc Broer.


Het Nederlands Jazz Archief brengt regelmatig cd’s uit met archiefopnames van Nederlandse en Amerikaanse musici. De serie Treasures of Dutch Jazz bevat niet eerder uitgebrachte muziek van belangrijke Nederlandse jazzmusici of internationale grootheden die door Nederlanders begeleid worden. En heruitgaven van waardevolle, onvindbare historische Nederlandse jazz-lp’s.

Andere interessante producten